Vanmorgen ging minister van cultuur Jan Jambon met de Commissie Cultuur van het Vlaams Parlement in dialoog over zijn Visienota Kunsten. Vanuit het perspectief van individuele kunstenaars informeren we jullie graag over zes besproken punten en plannen.
1) Er komt dan toch een tweede ronde projectsubsidies, waarvoor 4 miljoen extra is vrijgemaakt op de Vlaamse begroting, volgens de minister buiten de huidige middelen voor kunst en cultuur. Indiendatum is (al) 15 mei. Jullie luide protesten in het najaar van 2019 zijn dus gehoord! De minister legde deze beslissing uit als een tactische beslissing in tijden van corona, maar SOTA benadrukt dat dit hem niet kan ontslaan van veel bredere noodzakelijke oplossingen voor kunstenaars die nu tussen de mazen van de huidige steunmaatregelen vallen
.2) Er komt een rondetafel rond fair practice, een aandachtspunt in de Visienota. Hoe moet een beleidskader rond de faire verloning van kunstenaars er concreet gaan uitzien in het nieuwe Kunstendecreet? Tegelijk heeft de minister uit de corona-crisis geleerd dat de sociaal-economische omkadering van artistiek werk in onze sector beter moet. Hij zal de bevoegde partners de komende maanden uitnodigen voor overleg, van oKo tot NICC en Flanders DC. Met SOTA schuiven we ook heel graag mee aan tafel. Meer fair practice is onze eerste missie, we hebben er intussen veel expertise rond verzameld.
3) ‘Internationalisering’ wordt als criterium voor (project)subsidies bevestigd, maar ook genuanceerd. Het gaat voor de minister zowel om fysieke internationalisering (naar het buitenland gaan, of het buitenland naar Vlaanderen uitnodigen), als om ‘mentale internationalisering’: een goed besef van hoe je praktijk zich verhoudt tot ‘peers’ in het buitenland, ook voor bijvoorbeeld een heel lokaal project in Vlaanderen. We moeten volgens de minister meer ‘over de haag gaan kijken en niet enkel bij de buren’.
4) De verdaagde indiendatum voor structurele dossiers wordt 1 december 2021, het nieuwe Kunstendecreet zou er moeten liggen tegen de zomer van 2021. De komende maanden komt er overleg met de sector. De huidige structurele subsidies worden verlengd voor 2021 en 2022. Of daarbij ook een indexering komt, is nog (hoogst) onduidelijk. Twee belangrijke lijnen voor overleg worden landschapszorg (welke gaten vallen er momenteel in het kunstenveld?) en het beoordelingssysteem (hoe kan dat efficiënter en met meer kwaliteit en veldoverzicht?) Administratie en Kunstenpunt werken aan een eerste voorstel, dat daarna volgt dialoog met het veld. Ook in deze oefening zal SOTA zich laten gelden.
5) Voor de eventuele verfondsing van de ‘dynamische ruimte’ (de nieuwe naam voor projectsubsidies) komt er een onderzoek. Wie dat moet uitvoeren, wordt nog bepaald. De minister lijkt dit vraagstuk in eerste instantie los te willen zien van de hervorming van het Kunstendecreet (eerst het nieuwe Kunstendecreet implementeren, dan pas nagaan of verfondsing wenselijk is), maar daarover lijkt binnen de meerderheid nog geen eensgezindheid. Onder meer CD&V maande aan tot meer spoed.
6) Annulering enkel voor grotere zomerfestivals? De minister-president nuanceerde dat de beslissingen van de Veiligheidsraad ivm het verbod op massa-evenementen tot 31 augustus momenteel vooral zou gelden voor de echt grote festivals: Werchter, Tomorrowland, Pukkelpop… Rond minder massale muziek- en theaterfestivals in de zomer zou een beslissing nog nader onderzocht worden.
To be continued.