State of Solidarity Relief (www.sosrelief.net) is een online tool die rechtstreekse financiële solidariteit mogelijk maakt, van persoon tot persoon en zonder voorwaarden. Het initiatief wil vooral een verschil maken voor mensen die niet in aanmerking komen voor overheidssteun en in dringende nood zijn.
Directe persoonlijke steun
Via SOS Relief kan je rechtstreeks geld overmaken aan iemand die het op dit moment nodig heeft. Schenkers geven aan welk bedrag ze willen bijdragen (50, 100, 200 of 400 euro) en ontvangen vervolgens een mail met een bankrekeningnummer van een persoon die hetzelfde bedrag nodig heeft. Er kan slechts één keer steun aangevraagd worden, schenken kan wel meerdere malen. Het gaat dus om directe solidariteit tussen twee mensen, zonder tussenstructuur.
No questions asked
Via SOS-relief kan je een bedrag ontvangen zonder voorwaarden. We gaan ervan uit dat mensen die op dit moment geld nodig hebben daarover niet bevraagd hoeven te worden. ‘Laten we geen tijd verliezen met het betwijfelen van motieven en het spelen van detective’, aldus Philippine Hoegen van State of the Arts, ‘Het betalen van huur en boodschappen kan niet wachten tot morgen!’
Solidariteit en burgerzin
In een betere wereld heeft iedereen in tijden van crisis recht op een minimale sociale bescherming. Ook in België zijn er echter mensen met een kwetsbaar of helemaal geen statuut die nu geen hulp krijgen van de overheid. SOS Relief biedt burgers een concreet instrument om solidair te zijn met deze kwetsbare groep.
Krachtige coalitie van vrijwilligers
Deze online tool kwam tot stand op basis van volledig onbezoldigd vrijwilligerswerk van zowel bedrijven als individuen. Het kunstenaarsplatform State of the Arts werkte onder meer samen met Frederik Clarysse van reclamebureau BBDO, animatrice Barbara Vandekonijnen van De Kwekerij, Sophie Keij van grafisch bureau Atelier Brenda, muzikant Tom Kestens, actrice Maaike Neuville, en vele vele anderen.
State of the Arts lanceert vandaag met dit campagnefilmpje officieel SOS Relief. Tijdens een testfase de afgelopen twee weken werd reeds 8.000 euro opgehaald en 30.000 euro aan steun aangevraagd.